Tuesday, 5 February 2013

SADIS: Sungai Berdarah, Halab Syria


Sungai Quweiq di kawasan Al Qasr Boustan, Halab yang menjadi tempat pembunuhan beramai-ramai oleh rejim Basyar kini dipanggil 'The Blood River'.


Sekurang-kurangnya 101 mayat lelaki dewasa dan kanak-kanak yang telah dikeluarkan dari Sungai Quweiq, di kejiranan Boustan al-Qasr yang dikuasai mujahidin di Halab. Mereka dibunuh dengan satu tembakan di kepala manakala tangan mereka terikat.

Yang termuda di kalangan mangsa adalah seorang kanak-kanak berusia 12 tahun. Keluarga mangsa dari bandar-bandar yang berlainan bergegas ke tempat kejadian untuk mengenal pasti mayat. Mangsa umumnya dikenalpasti sebagai bekas tahanan dan yang lain telah dilaporkan hilang semasa menyeberangi kawasan yang dikuasai rejim.

Tentera rejim juga membunuh 14 orang lagi di kawasan kejiranan Asaly dan Qabun di Dimasyq dan kawasan berhampiran Daraya dan Moadamiyat al-Sham. Mereka membunuh dan membakar tujuh lagi orang awam di Dar'a.


Sumber: Malaysia.Syria

2 comments:

  1. Salam.
    Saudara minta pautan(LINK) blog http://revolusifikiran.blogspot.com dlm blog tuan. Sy senaraikan blog saudara dalam senarai BLOG MACAM-MACAM ADA. Blog sy revolusifikiran.blogspot.com blog santai gambar-gambar dan fakta-fakta yang menarik. Terima kasih kerjasama saudara.

    ReplyDelete